De stichting NNZF is actief middels verschillende activiteiten. Hieronder vindt u het bestuursverslag van 2023.

 

Bestuursverslag 2023

In het bestuursverslag legt de Stichting Nabestaan Na Zelfdoding verantwoording af over 2023.

Missie

De missie van de Stichting is dat nabestaanden, die een dierbare door zelfdoding hebben verloren, goed opgevangen worden in de samenleving, dat er ruimte is voor hun complexe rouw en dat zij weer volwaardig kunnen functioneren.

Visie

De Stichting wil nabestaanden, die een dierbare door zelfdoding hebben verloren, emotionele ondersteuning bieden, de opvang in de samenleving verbeteren, en ‘rouw na zelfdoding’ beter bespreekbaar maken.

Elke zelfdoding is er een teveel en kent een zeer moeilijk proces voor de betrokkenen en de nabestaanden. In het kader van suïcidepreventie neemt de Stichting actief deel aan overleg met en biedt ondersteuning aan diverse instanties.

Wie zijn wij

De bestuursleden van de Stichting zijn allen ervaringsdeskundigen. Vanuit dit perspectief en eigen ervaringen willen wij mensen, die een dierbare hebben verloren door zelfdoding, met elkaar in contact brengen voor begrip, ondersteuning en herkenning.

Contacten lotgenoten

Veelal bereiken lotgenoten ons via de telefoon of de mail. Soms worden ze naar ons doorverwezen door een huisarts, of bijvoorbeeld door de GGZ. Anderen komen bij ons terecht doordat ze ons op internet gevonden hebben of dat ze een folder van ons gekregen hebben. In 2023 zijn er diverse telefonische contacten geweest met lotgenoten en zijn er enkele huisbezoeken afgelegd.

Lotgenotengroep

In de eerste helft van 2023 zijn er vijf bijeenkomsten van een lotgenotengroep geweest en de zesde keer was een wandelsessie. De lotgenoten hadden veel aan elkaar en konden veel aan elkaar kwijt. Ze willen ook contact met elkaar houden. Een van de deelnemers heeft een artikel geschreven over haar beleving van de lotgenotengroep voor in de Nieuwsbrief.

Verantwoordelijk voor de lotgenotengroep was Sytske Jorritsma. In verband met het vertrek van haar uit het bestuur hebben we ons beraden hoe we dit in de toekomst op kunnen pakken. De behoefte aan lotgenotencontact is er. In Groningen is er elke maand een inloopavond. Enkele bestuursleden hebben een avond bijgewoond om te bezien of een dergelijke opzet ook voor ons kan werken. De continuïteit is daarbij van belang en de bemensing vanuit het bestuur moet goed geregeld zijn. Voorlopig is gekozen voor het organiseren van koffieochtenden.

Ontmoetingsdag

In maart 2023 is de film “Mijn grote broer” van Mercedes Stalenhoef in première gegaan. Twee bestuursleden hebben de première bijgewoond. In de film wordt een gezin twee jaar lang gevolgd na de zelfdoding van hun zoon en broer. Belangrijk is dat er nazorg is na afloop van de film. De invulling van de Ontmoetingsdag in 2023 hebben we in een andere vorm gegoten. Normaal is er ’s morgens een spreker en zijn er ’s middags workshops. Deze keer hebben we gekozen voor alleen een middaggedeelte. De film “Mijn grote broer” is op zaterdag 18 november vertoond en voor het begeleiden van het nagesprek was prof. Dr. Jos de Keijser aanwezig en naast de leden van het bestuur ook iemand van de GGZ en iemand van Slachtofferhulp.

Walk into the light

Walk into the light is een wandeling om stil te staan bij mensen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen, om aandacht te geven aan nabestaanden na een zelfdoding en om aandacht te geven aan mensen die zelf te maken hebben met gedachten aan zelfdoding.

Walk into the light is bedoeld om onderlinge verbondenheid te tonen. Gewoon samen zijn in verbondenheid. ’s Morgens vanuit het donker het licht tegemoet lopen.

De Stichting heeft dit via het mailbestand onder de aandacht gebracht.

In 2022 werd voor het eerst een Walk into the light georganiseerd in Friesland en was de voorzitter van de Stichting een van de sprekers. In 2023 vond een en ander plaats in IJlst. Enkele organisatorische aspecten zijn doorgegeven aan de organisatie, zodat zij daar de volgende keer rekening mee kunnen houden.

Nieuwsbrief

In de zomer en de winter van 2023 is een nieuwsbrief uitgegeven en verzonden naar ruim 260 mailadressen van nabestaanden en organisaties die in ons bestand zitten. In elke Nieuwsbrief staat een voorwoord, een overzicht van de activiteiten en een gedicht. In 2023 zijn daarnaast o.a. een verslag van de lotgenotengroep, de ontmoetingsdag en Walk into the Light en interviews met nabestaanden opgenomen.

Contact met andere stichtingen en werkgroepen

Evenals in 2022 is er een overleg geweest met ander Stichtingen en werkgroepen. Onder leiding van de Stichting heeft dit plaatsgevonden op 7 oktober 2023 en waren er vertegenwoordigers uit Drenthe, Groningen, Utrecht en van de Stichting Aurora aanwezig. Helaas konden Noord-Holland, Gelderland en Brabant niet aanwezig zijn. Doel van de bijeenkomsten is o.a. om te weten wat de Stichtingen doen, waar ze tegenaan lopen, hoe we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen ondersteunen. Afgesproken is dit jaarlijks te houden op de 1e zaterdag van oktober.

Op zaterdag 4 november 2023 was de ontmoetingsdag van Drenthe met Manu Keirse als spreker. De uitnodiging is actief verspreid onder het mailbestand van de Stichting en waren diverse mensen daarbij aanwezig.

Noord-Holland had haar jaarlijkse bijeenkomst op vrijdag 8 december 2023 over het thema “Stil verdriet”.  Deze bijeenkomst is bezocht, is er actief meegedaan met de gesprekken en wellicht is dit een onderwerp voor een ontmoetingsdag van de Stichting.

Op 20 april 2023 was er een bijeenkomst in Utrecht met vertegenwoordigers van diverse organisaties, waaronder de Stichting, om ‘te dromen’ over een juiste opvang van nabestaanden.

Overige organisaties

Door een vertegenwoordiger van het bestuur wordt actief deelgenomen in het gezamenlijk overleg van de GGD, GGZ, Slachtofferhulp en de Stichting over het verbeteren van de opvang van nabestaanden, maar ook van de preventie. Cruciaal voor het rouwproces is ook de rol van de politie daarin met betrekking tot de opvang van en de berichtgeving naar de nabestaanden.

Een vertegenwoordiger van de Stichting bezoekt ook de contactavonden van Stjoer, waar allerlei zelfhulpgroepen bij elkaar komen om elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren.

Stichting

In 1990 is de werkgroep Nabestaan Na Zelfdoding opgericht.

In 2015 is de werkgroep omgezet naar een Stichting.

De Stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63719304.

Bestuur

In 2023 bestond het bestuur uit:

Voorzitter:               Jan van Wieren

Secretaris/notulist:   Geke Gerards (tot 1-8-2023)

Penningmeester:      Renata Ringnalda

Lid:                         Sytske Jorritsma (tot 1-6-2023)

Lid:                         Piety van Wieren-Beerda

In verband met het vertrek van 2 bestuursleden is naarstig op zoek gegaan naar nieuwe bestuursleden. Met vier personen zijn gesprekken gevoerd en drie personen hebben in de tweede helft van 2023 de vergaderingen van de Stichting bijgewoond. Daarvan zijn uiteindelijk twee personen in 2024 toegetreden tot het bestuur.

 

 

Lees hier de laatste nieuwsbrief:

Mail: stichtingnnzf@gmail.com Telefoon: 0619126980 

 

 

 

 

X
Bestuursverslag
Laatste nieuwsbrief: